Oto moj sposob na faszerowne liscie winogron.jest to potrawa lubiona przez moja rodzine wiec czesto gosci na naszym stole.Jest to potrawa pracochlonna i musisz miec dla niej czas.Ja zawsze przygotowuje wieczorem ,wkladam do lodowki na noc i na nastepny dzien tylko na ogien.Mamy tutaj specjalna maszynke do faszerowania,ale wole robic to sama.Przy filizance kawy idzie mi to dosc szybko.
Na poczatku musimy miec liscie winogron.Najlepsze sa mlode i swieze.Kiedy mamy sezon ja kupuje bardzo duzo lisci i je zamrazam.wtedy przez caly rok kiedy mamy ochote na to potrawe zawsze ja mamy.
Wyjmujemy liscie z zamrazarki i gotujemy we wrzadku 5 minut,az beda miekkie.
Nastepnie przygotowujemy mieso,jaggniecine.
mieso oddzielamy od kosci i kroimy na male kawalki
do zamoczonego na 10 minut ryzu dodajemy mieso.przyprawy :kurkum,sol i pieprz i zalewamy goracym olejem.
Nastepnie zaczynamy faszerowanie.Na karzdy lisc kladziemu nieduza ilosc ferszu i zawijamy jak kapuste
zawujamy w cienkie rurki
nastepnie na spod garnka kladziemy troche lisci
nastepnie kladziemy plastry pomidora
na pomidory kladziemy zeberka i ukladamy faaszerowane liscie
Zalewamy goraca woda i gotujemy 1 godzina.
I gotowe Smacznego
autorka: Om Ali
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz