2011wszystkie prawa zastrzezone.

sobota, 2 kwietnia 2011

Kawa i herbata po arabsku



Na kawe i herbate w arabskich krajach znajdzie sie miejsce i czas.sa one najczestszym napitkiem arabow.Jesli mamy gosci w domu to herbate podaje sie na tzw.dziendobry a kawe na dowidzenia.Herbate i kawe podaje sie na weselach i na pogrzebach.Te napoje towarzysza arabom przy kazdych okazjach.Arabowie nie moga wyobrazic sobie zycia bez herbaty ,kawy no i oczywiscie cukru.Cukier jest bardzo wazny,gdyz kawa i herbata musza byc mocno slodkie.
Rowniez mozna napotkac sie na male lokale ,ktore podaja tylko kawe i herbate a do tego mozna popalic sobie z argieli.
Kawa arabska jest bardzo pobudzajaca i zapach kardamonu czjemy z daleka.Mamy dwa rodzaje kawy arabskiej.Kawa murra czyli gorzka bez cukru,podawana przy  potrawie masaf(tradycyjny posilek),na weselach i pogrzebach.Kawa slodka czyli z cukrem podawana dla gosci i jest  pita codziennie .Obie te kawy sa z dodatkiem kardamonu.
Herbata arabska podawana jest przy sniadaniu ,obiedzie, kolacji ,dla gosci.Arabowie pija ja bez umiaru.herbate mozna pic z nana czyli mieta , z dodatkiem kory cunamonowej i kardamonu.

autor; Om Ali

2 komentarze:

  1. Byłem w Egipcie na wczasach a ,że bardzo lubię herbatę to w barze przeważnie ją zamawiałem. Proszę sobie tylko wyobrazić 40C wszyscy piją napoje gazowane, alkohole itp. a ja chyba jako nie liczny zamawiam herbatę - przynajmniej tak wnioskuję po minie kelnera

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam te same spostrzeżenia ,że przy 40C Europejczykom lepiej wchodzi alkochol niż ta wspaniała herbata ,czy kawa . Mina kelnera rzeczywiście bywa wymowna.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...