Daktyli rowniez uzywa sie do deserow i ciast.Charakteryzuja sie bardzo slodkim smakiem.
Zawierają witaminy A, B1, B2 i PP, potas, żelazo i magnez.Spożywanie daktyli, może zapobiegać zaparciom oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Daktylowe pysznosci
Porcja dla 4 osób:
-250 g chudego twarogu
-1 torebka cukru waniliowego
-2 łyżki nierafinowanego cukru
-1/4 litra kremówki
-125 g daktyli bez pestek
-100 g migdałów
-30 g czekolady
Sposób przygotowania:
Do miksera włożyć twaróg, cukier, 1/2 torebki cukru waniliowego i 1/8 I kremówki. Miksować, aż powstanie puszysty krem. Daktyle pokroić w cienkie plasterki, posypać zmielonymi wcześniej migdałami, aby się nie kleiły i drobno posiekać. Czekoladę zetrzeć na wiórki i nie dotykać ich ręką, ponieważ łatwo się rozpuszczają. Resztę kremówki ubić z cukrem waniliowym i napełnić nią rękaw cukierniczy z nasadką z otworem w kształcie gwiazdki. Krem i posiekane daktyle ułożyć warstwami w pucharkach, przybrać bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
autor Om Ali
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz