2011wszystkie prawa zastrzezone.

wtorek, 5 kwietnia 2011

Daktyle



Daktyle w Arabii Saudyjskiej uzywane sa jako poczestunek przy kawie murra,czyli gorzkiej.W domu saudyjczykow nigdy nie zabraknie kawy ani daktyli.Sa tu setki rodzai daktyli.Daktyle spozywane sa suche jak i swieze.Ja najbardziej lubie cukrowe koloru zoltego.Sa bardzo pyszne.
Daktyli rowniez uzywa sie do deserow i ciast.Charakteryzuja sie bardzo slodkim smakiem.
Zawierają witaminy A, B1, B2 i PP, potas, żelazo i magnez.Spożywanie daktyli, może zapobiegać zaparciom oraz przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi.

   

Daktylowe pysznosci

Porcja dla 4 osób:
-250 g chudego twarogu
-1 torebka cukru waniliowego
-2 łyżki nierafinowanego cukru
-1/4 litra kremówki
-125 g daktyli bez pestek
-100 g migdałów
-30 g czekolady

Sposób przygotowania:
Do miksera włożyć twaróg, cukier, 1/2 torebki cukru waniliowego i 1/8 I kremówki. Miksować, aż powstanie puszysty krem. Daktyle pokroić w cienkie plasterki, posypać zmielonymi wcześniej migdałami, aby się nie kleiły i drobno posiekać. Czekoladę zetrzeć na wiórki i nie dotykać ich ręką, ponieważ łatwo się rozpuszczają. Resztę kremówki ubić z cukrem waniliowym i napełnić nią rękaw cukierniczy z nasadką z otworem w kształcie gwiazdki. Krem i posiekane daktyle ułożyć warstwami w pucharkach, przybrać bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

autor Om Ali

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...