Bamia z miesem i ryzem
Skladniki:
1 kg bamii1 cebula drobno posiekana
250 gr.cieleciny lub wolowiny
opakowanie przecieru pomidoroego
1 ostra zielona papryka
Przygotowanie:
Mieso kroimy na male kawalki i podsmazamy z cebula i zielona papryka.Dodajemy sol ,pieprz i tocke kurkum.Nastepnie zalewamy woda i gotujemy okolo 30 minut.Jesli chcemy aby potrawa byla ostra to gotujemy z papryka.Ja nie lubie bardzo ostrej bamii wiec po usmazeniu papryke poprostu wyjmuje.
bamie podsmazamy na zloty kolor ,ale uwaga nie za mocno,poniewaz bamia zrobi sie twarda i nie smaczna.
Kiedy mieso jest juz ugotowane dodajemy bamie i przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut az bania bedzie miekka.Przecier musi byc troche gesty.Podajemy z ryzem.
Bamia w pomidorach
Skladniki:
250 gr.bamii
4 duze pomidory
troche oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Pomidory kroimy na male kawalki i podsmazamy na oleju z oliwek tylko troche.Oczywiscie sol i pieprzdo smaku.Nastepnie dodajemy troche wody i gotujemy na malym ogniu az pomidory beda ugotowane.Dodajeny bamie usmazona i gotujemy przez pare minut .Jesli ktos lubi czscnek to na sam koniec dodajemy troche posiekanego czosnku.Ma to wygladac jak gesty przecier pomidorowy z dodatkiem bamii.Podajemy z chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz