2011wszystkie prawa zastrzezone.

piątek, 26 sierpnia 2011

Bób puree


Oferuje Państwu przepis na te apetyczne danie z puree bób . Podawać  ze świeżym tamiz-chlebem lub z  grubym  afgańskim chlebem , który jest bardzo popularny w Arabii Saudyjskiej.

składniki
1 szklanka suszonego  bobu , namoczonego na noc
-100 ml wody,
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 żółta cebula
-2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
-1 ½ łyżeczki kminku
-1 łyżeczka zmielonej kolendry
łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
łyżeczki mielonej czerwonej chili (opcjonalnie)
-1 duży pomidor, posiekany
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki tahini do smaku
-troche oliwy z oliwek do smaku
-1 łyżka posiekanej pietruszki
-cwiartka cytryny
-chleb tamiz do podania

Przygotowanie
1. Jeśli korzystasz z suszonego bobu , należy umieścić go w garnku i dodać cztery szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia.  Dusić pod przykryciem przez dwie do trzech godzin, aż ziarna bedą bardzo miekke. Odsączyć Bób.

2. Na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek zmiażdżony na oliwie z oliwek, na kolor brązowy. Dodać przyprawy . Po upływie minuty, dodać pokrojone pomidory.

4. Gotować kilka minut, aż pomidory rozbija siebie. Dodaj Bób i trochę ciepłej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i pozostawić na 15 do 20 minut na małym ogniu.

5. Umieść mieszanke w blenderze i zmielic na puree . Wymieszać z tahini, skropić obficie oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać natychmiast z cytryną  i chlebem -tamiz.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...