Oferuje Państwu przepis na te apetyczne danie z puree bób . Podawać ze świeżym tamiz-chlebem lub z grubym afgańskim chlebem , który jest bardzo popularny w Arabii Saudyjskiej.
składniki
- 1 szklanka suszonego bobu , namoczonego na noc
-100 ml wody,
-1 łyżka oliwy z oliwek
-1 żółta cebula
-2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
-1 ½ łyżeczki kminku
-1 łyżeczka zmielonej kolendry
-½ łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
-½ łyżeczki mielonej czerwonej chili (opcjonalnie)
-1 duży pomidor, posiekany
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki tahini do smaku
-troche oliwy z oliwek do smaku
-1 łyżka posiekanej pietruszki
-cwiartka cytryny
-chleb tamiz do podania
-½ łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne
-½ łyżeczki mielonej czerwonej chili (opcjonalnie)
-1 duży pomidor, posiekany
-sól i pieprz do smaku
-2 łyżki tahini do smaku
-troche oliwy z oliwek do smaku
-1 łyżka posiekanej pietruszki
-cwiartka cytryny
-chleb tamiz do podania
Przygotowanie
1. Jeśli korzystasz z suszonego bobu , należy umieścić go w garnku i dodać cztery szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem przez dwie do trzech godzin, aż ziarna bedą bardzo miekke. Odsączyć Bób.
2. Na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek zmiażdżony na oliwie z oliwek, na kolor brązowy. Dodać przyprawy . Po upływie minuty, dodać pokrojone pomidory.
4. Gotować kilka minut, aż pomidory rozbija siebie. Dodaj Bób i trochę ciepłej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i pozostawić na 15 do 20 minut na małym ogniu.
5. Umieść mieszanke w blenderze i zmielic na puree . Wymieszać z tahini, skropić obficie oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać natychmiast z cytryną i chlebem -tamiz.
2. Na patelni, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek zmiażdżony na oliwie z oliwek, na kolor brązowy. Dodać przyprawy . Po upływie minuty, dodać pokrojone pomidory.
4. Gotować kilka minut, aż pomidory rozbija siebie. Dodaj Bób i trochę ciepłej wody. Dodaj sól i pieprz do smaku i pozostawić na 15 do 20 minut na małym ogniu.
5. Umieść mieszanke w blenderze i zmielic na puree . Wymieszać z tahini, skropić obficie oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać natychmiast z cytryną i chlebem -tamiz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz