2011wszystkie prawa zastrzezone.

czwartek, 11 sierpnia 2011

Basbousa-ramadnowe przysmaki





Po długim dniu spędzonym na czczo, organizm będzie potrzebował dawki cukru. Nie ma nic smaczniejszego aby zaspokoić ten głód, niż słodkie ciasto z mąki semoliny moczony w syropie. Ten tradycyjny przepis iftar z pewnością   podniesie poziom cukru we krwi.Basbousa jest bardzo popularna na pustyni na Bliskim Wschodzie, w Grecji i Turcji nazywa się revani. Dobrą wiadomością jest to, ze  łatwo jest zrobić to pyszne ciasto.



http://www.arabnews.com/

Składniki syropu 200 ml wody
100 g cukru białego
1 łyżka soku z cytryny
Migdały do ​​uzupełniania
Jak to robimy:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Lekko nasmarować naczynie  do pieczenia maslem.
2.
W średniej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem migdałów.
3.
Wlać ciasto do formy i spłaszczyć  łyżeczką.
4. Wziąć nóż i zrobic  ukośne linie od lewej do prawej i kompletne do rombów.
Umieść migdały w centrum każdego kwadratu.
5.
Piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do jasnobrązowego koloru.6. Podczas gdy ciasto piecze sie, robimy syrop. W małym garnku na średnim ogniu, mieszając ze sobą wodę, cukier biały, oraz sok z cytryny.
7. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 5-10 minut, aż syrop zacznie gęstnieć.
Odstawic  na bok.
8. Wyjac  ciasto z piekarnika, po 25-30 minut i wlać syrop na ciasto, aż sie syrop  wchłanie w ciasto.
Podawać ciepłe.
Składniki ciasta 300 g kaszy manny
150 g cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki płatków kokosowych
150 g masła, miękkiego
150 g jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...