Po długim dniu spędzonym na czczo, organizm będzie potrzebował dawki cukru. Nie ma nic smaczniejszego aby zaspokoić ten głód, niż słodkie ciasto z mąki semoliny moczony w syropie. Ten tradycyjny przepis iftar z pewnością podniesie poziom cukru we krwi.Basbousa jest bardzo popularna na pustyni na Bliskim Wschodzie, w Grecji i Turcji nazywa się revani. Dobrą wiadomością jest to, ze łatwo jest zrobić to pyszne ciasto.
http://www.arabnews.com/
100 g cukru białego
1 łyżka soku z cytryny
Migdały do uzupełniania
Jak to robimy:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Lekko nasmarować naczynie do pieczenia maslem.
2. W średniej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem migdałów.
3. Wlać ciasto do formy i spłaszczyć łyżeczką.
4. Wziąć nóż i zrobic ukośne linie od lewej do prawej i kompletne do rombów. Umieść migdały w centrum każdego kwadratu.
5. Piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do jasnobrązowego koloru.6. Podczas gdy ciasto piecze sie, robimy syrop. W małym garnku na średnim ogniu, mieszając ze sobą wodę, cukier biały, oraz sok z cytryny.
7. Doprowadzić do wrzenia i gotować delikatnie przez 5-10 minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Odstawic na bok.
8. Wyjac ciasto z piekarnika, po 25-30 minut i wlać syrop na ciasto, aż sie syrop wchłanie w ciasto. Podawać ciepłe. Składniki ciasta 300 g kaszy manny
150 g cukru białego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki płatków kokosowych
150 g masła, miękkiego
150 g jogurtu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz