składniki:
500g mąki
2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalne)
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
dodatkowa mąka do posypywania
500 g mielonej wołowiny
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zgnieciony
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kardamonu
sól
500g mąki
2 łyżki oleju roślinnego (opcjonalne)
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
dodatkowa mąka do posypywania
500 g mielonej wołowiny
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zgnieciony
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek świeżej kolendry
1 pęczek koperku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kardamonu
sól
smażyć: 1 litr oleju
Przugotowanie
1. W średniej misce wymieszać mąkę, sól i olej..Dodać wodę,wymieszac ,ugniatać 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
2. W międzyczasie umyć warzywa, posiekać cebulę i zmiażdżyć czosnek. Posiekac połowę natki pietruszki, kolendry i kopru również drobno.
3. Mielona wołowine (bez oleju) podsmazamy w garnku.. Dodajemy cebule i czosnek. Gotować 5 minut, aż cebula bedzie miala złoty kolor. Dodać posiekane połowę natki pietruszki, kolendry i kopru, a także zmielony kmin rzymski, natka pietruszki, kolendra i sól. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Pokroic drugą połowę pietruszki, kolendry i kopru grubej. Dodaj ją do mięsa, wymieszaj, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
2. W międzyczasie umyć warzywa, posiekać cebulę i zmiażdżyć czosnek. Posiekac połowę natki pietruszki, kolendry i kopru również drobno.
3. Mielona wołowine (bez oleju) podsmazamy w garnku.. Dodajemy cebule i czosnek. Gotować 5 minut, aż cebula bedzie miala złoty kolor. Dodać posiekane połowę natki pietruszki, kolendry i kopru, a także zmielony kmin rzymski, natka pietruszki, kolendra i sól. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
4. Pokroic drugą połowę pietruszki, kolendry i kopru grubej. Dodaj ją do mięsa, wymieszaj, dobrze wymieszaj i zdejmij z ognia.
5. Ciasto pozostawione się na 30 do 60 minut i musi zwiekszyc sie dwa razy . Zagnieść ciasto ponownie na kilka minut i podzielić na małe kulki. Na powierzchni kulki rozwalkowanej kladziemy 1-2 łyżki nadzienia w środku każdego kawałka i uszczelniamy brzegi trochę wody i mąki.
6. Tradycyjnie sambusak smażymy na zloty kolor jak frytki,2 -3 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz