Basbusa czyli jeden z najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu,a najbardziej podawany w Syrii i Jordanii. Bardzo słodkie ciasto z semoliny.
Najchętniej jedzone w czasie Ramadanu, a w mojej kuchni jest zawsze w codziennym menu.
Składniki
Ciasto:
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masla rozpuszczonego
50 g wiórków kokosowych
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masla rozpuszczonego
50 g wiórków kokosowych
400 g jogurtu naturalnego
Syrop:2 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok z połowy cytryny lub troche cynamonu
1 szklanka wody
sok z połowy cytryny lub troche cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
Blaszkę wysmarować łyżką masla .
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Wyłożyć ciasto do blaszki, wygładzić powierzchnię.
Szpachelkiem pokroić ciasto w rąby.
Piec ok. 45 min. do uzyskania ładnie zrumienionego ciasta.
Robimy syrop wcześniej ,ponieważ musi być zimny kiedy bedziemy polewać ciasto.
Syrop należy zagotować na maleńkim gazie na ok 10-15 min.aż zgęstnieje.
Kiedy ciasto jest gotowe polewamy je syropem i odstawiamy na pare godzin.
Ciasto podajemy chłodne,z kremem lub przy filiżance arabskiej kawy.
400g semoliny
A rozumiem, że te 400g semoliny z końca postu też dodać do wyrobienia ciasta? ;)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się ,że takie ciasto jadłam w Turcji. Było przepyszne.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsiedzi w piecu aktualnie, z drobnej semoliny, choć z doświadczenia wiem, że ta grubsza jest lepsza, ale jak się nie ma co się lubi.... :-) ja syrop gotuję z dodatkiem kory cynamonu i zielonego kardamonu, a na koniec dolewam wody różanej - nieziemski zapach <3
OdpowiedzUsuńdziewczęta jak się mówi "kasza manna" po arabsku ?
OdpowiedzUsuńmam pytanie - proporcja na jaki rozmiar blachy? okragla? prostokatna? :)
OdpowiedzUsuń