2011wszystkie prawa zastrzezone.

piątek, 23 marca 2012

Basbusa -przepis z Syrii



Basbusa  czyli jeden z  najpopularniejszych deserów Bliskiego Wschodu,a najbardziej  podawany w Syrii i Jordanii. Bardzo słodkie ciasto z semoliny. 
Najchętniej jedzone w czasie Ramadanu,  a w mojej kuchni jest zawsze w codziennym menu.


Składniki

Ciasto:
200 g cukru
1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g masla  rozpuszczonego
50 g wiórków kokosowych
400 g  jogurtu naturalnego

Syrop:2 szklanki cukru
1 szklanka wody
sok z połowy cytryny lub troche cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
Blaszkę wysmarować łyżką masla .
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
 Wyłożyć ciasto do blaszki, wygładzić powierzchnię.
Szpachelkiem  pokroić ciasto w rąby.
  Piec   ok. 45 min. do uzyskania  ładnie zrumienionego ciasta.
Robimy syrop wcześniej ,ponieważ musi być zimny kiedy bedziemy polewać ciasto. 
 Syrop należy zagotować na maleńkim gazie na ok 10-15 min.aż zgęstnieje.
Kiedy ciasto jest gotowe polewamy je syropem i odstawiamy na pare godzin.
Ciasto podajemy chłodne,z kremem lub przy filiżance arabskiej kawy.


400g semoliny

5 komentarzy:

  1. A rozumiem, że te 400g semoliny z końca postu też dodać do wyrobienia ciasta? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wydaje mi się ,że takie ciasto jadłam w Turcji. Było przepyszne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. siedzi w piecu aktualnie, z drobnej semoliny, choć z doświadczenia wiem, że ta grubsza jest lepsza, ale jak się nie ma co się lubi.... :-) ja syrop gotuję z dodatkiem kory cynamonu i zielonego kardamonu, a na koniec dolewam wody różanej - nieziemski zapach <3

    OdpowiedzUsuń
  4. dziewczęta jak się mówi "kasza manna" po arabsku ?

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanie - proporcja na jaki rozmiar blachy? okragla? prostokatna? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...