Skladniki
2 móżdżki jagnięcie,
1 łyżka octu,
1-2 łyżki oliwy,
4 łyżki soku cytrynowego,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki,
sól, pieprz.
Przygotowanie
-Móżdżki umyć,moczyć w wodzie z octem 30 min. ,nastepnie wypłukać i usunąć błonki.
-Oliwę i móżdżki wlać do garnka, dodać sok cytrynowy, a następnie ostrożnie zalać odrobiną wody
-Dodać kurkumę, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień . Gotujemy 20 minut-móżdżki są gotowe, jak tylko stwardnieją .
-Po wystygnieciu móżdżki kroimy na plastry. Przełożyć na półmisek i zalać sosem,tym w ktorym gotowaly sie.
-Pokropić cytryna i posypać posiekana pietruszka.
-Podawać na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz