2011wszystkie prawa zastrzezone.

środa, 18 maja 2011

Pasta z bakłażanów



  • ½ kg bakłażanów,
  • 2 łyżki tahiny,
  • 4 ząbki czosnku.
  • sok z połowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • oliwa z oliwek
 
Bakłażany pokroić w plastry, lekko posmarować oliwą i położyć pod rozgrzanym grillem w piekarniku. Piec z obu stron aż do miekkości w temperaturze około 180 stopni. Gdy skórka bez problemów odchodzi od miąższu bakłażany wyjąć i wystudzić. Miąższ oddzielić od skórek, które należy wyrzucić. Dokładnie rozdrobnić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, a następnie sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą smarować kromki białego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...