2011wszystkie prawa zastrzezone.

czwartek, 26 stycznia 2012

Arabski chleb czyli الخبز









składniki:
3 szklanki białej mąki
1 jajko
1 / 2 łyżeczki drożdży
1 łyżka cukru
1 / 4 i 1 szklankę wody
1 / 2 łyżeczki soli

sposób przygotowania;

Wymieszać suche składniki następnie dodać jajko i wode stopniowo do uzyskania jednorodnej masy ...
Przykryj i pozostaw na odpoczynek przez 15 minut ....
Podziel ciasto na male kawalki  i posyp maka....odstawic  na 15 minut .
Nastepnie rozwalkowac  i do piekarnika.
Pare sekund i gotowe.






9 komentarzy:

  1. w składnikach jest 1/4 i szklanka ciasta, jakie ciasto masz tu na mysli?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. mialam na mysli wode.przepraszam za blad.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upieklam i chleb jest naprawde pyszny. Puszysty zniknal szybciej niz sie pojawil:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a drozdze suche czy zwykle z kostki?

    OdpowiedzUsuń
  5. drozdze suche ,w moim przepisie

    OdpowiedzUsuń
  6. temperatura pieczenia i czas??

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja piekłam jakieś 5-6 minut w temperaturze 180 stopni, na termoobiegu (położyłam placuszki na papierze do pieczenia) Pyszniutkie!! Jeszcze czekam na dostawę sezamu (na tahini) i robię pastę z bakłażana :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...