Maqluba (arab. مقلوبة) czyli do góry nogami ryz i kalafior lub bakłażan wykonane z jagnięcina lub
kurczakiem.
Ja przygotowuje maglube tak:
składniki
• Oliwa z oliwek - 1 / 4 szklanki
Bakłażan lub kalafior pokrojony na 1/4-inch rund - 1
• cebula
• mieso jagnięciny lub wołowiny lub kurczak
• Ziele angielskie - 1 łyżeczka
• Cynamon - 1 / 2 łyżeczki
• Gałka muszkatołowa - duża szczypta
• sól i pieprz - do smaku
• maggi-2 kostki
• Ryż, nasączony 1 / 2 godziny w wodzie -4szklanki
• Oliwa z oliwek - 1 / 4 szklanki
Bakłażan lub kalafior pokrojony na 1/4-inch rund - 1
• cebula
• mieso jagnięciny lub wołowiny lub kurczak
• Ziele angielskie - 1 łyżeczka
• Cynamon - 1 / 2 łyżeczki
• Gałka muszkatołowa - duża szczypta
• sól i pieprz - do smaku
• maggi-2 kostki
• Ryż, nasączony 1 / 2 godziny w wodzie -4szklanki
Jak przygotowac
- W dużym garnku na średnim ogniutuszymy kurczak lub mieso z pokrojona cebula i przyprawami:troche soli,pieprzu oraz kurkum.Po 15 minutach zalewami wrzadkiem i gotujemy 30 minut.
- W dużym garnku na średnim ogniutuszymy kurczak lub mieso z pokrojona cebula i przyprawami:troche soli,pieprzu oraz kurkum.Po 15 minutach zalewami wrzadkiem i gotujemy 30 minut.
-W tym samym czasie na dużej patelni na średnim ogniu podsmażamy kalafior lub bakłażan na zloty kolor.
-Nastepnie do gotujacego sie kurczaka dodajemy reszte przypraw oraz maggi.
-Po kilku minutach dodajemy do nich smazony kalafior i zamoczony ryz .
-Gotujemy na duzym ogniu 10 minut, a nastepnie na bardzo malym 15 minut.
-Ja na sam koniec polewam wszystko goracym olejem(pare lyzek oleju rozgrzanego na patelni),aby ryz nie skleil sie ,nie stal sie jak kasza.
-Odstawiam na 5 minut i nastepnie podajemy na goraco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz