2011wszystkie prawa zastrzezone.

poniedziałek, 27 czerwca 2011

MAGLUBA

Maqluba (arab. مقلوبة) ​​czyli  do góry nogami ryz  i kalafior lub bakłażan wykonane jagnięcina lub
kurczakiem.

Ja przygotowuje maglube tak:






składniki
Oliwa z oliwek - 1 / 4 szklanki
Bakłażan lub kalafior pokrojony na 1/4-inch rund - 1
cebula
  mieso jagnięciny lub wołowiny lub kurczak 
Ziele angielskie - 1 łyżeczka
Cynamon - 1 / 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa - duża szczypta
sól i pieprz - do smaku
• maggi-2 kostki
Ryż, nasączony 1 / 2 godziny w wodzie -4szklanki


Jak przygotowac
 - W  dużym garnku  na średnim ogniutuszymy kurczak lub mieso z pokrojona cebula i przyprawami:troche soli,pieprzu oraz kurkum.Po 15 minutach zalewami wrzadkiem i gotujemy 30 minut.

-W tym samym czasie na  dużej patelni na średnim ogniu podsmażamy kalafior lub  bakłażan na zloty kolor.

-Nastepnie do gotujacego sie  kurczaka  dodajemy reszte przypraw oraz maggi.

-Po kilku minutach dodajemy do nich smazony kalafior i zamoczony ryz .

-Gotujemy na duzym ogniu 10 minut, a nastepnie na bardzo malym 15 minut.

-Ja  na sam koniec polewam wszystko goracym olejem(pare lyzek oleju rozgrzanego na patelni),aby ryz nie skleil sie ,nie stal sie jak kasza.

-Odstawiam na 5 minut i nastepnie podajemy na goraco.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...